De Spoedeisende Hulp en huisartsenspoedpost worden samengevoegd
Mensen zijn benieuwd wat ons zorgaanbod is als we de veranderingen op onze hoofdlocaties in Apeldoorn en Zutphen doorvoeren. Eén van deze veranderingen is dat per 1 november de Spoedeisende Hulp in Gelre ziekenhuizen Zutphen tussen 21.00 uur en 8.00 uur wijzigt in een spoedplein. Intensivist Harold Hom: “De Spoedeisende Hulp en huisartsenspoedpost worden samengevoegd, waardoor huisarts en medisch specialist nauwer kunnen samenwerken. Het spoedplein in Gelre Zutphen heeft straks 1 balie, 1 deur en 1 ruimte.”
Snelle diagnose
“Stel een patiënt komt binnen met buikpijn. Waardoor wordt de buikpijn veroorzaakt? Dat moet onderzocht worden. Door de korte lijntjes op het spoedplein kunnen we snel een diagnose stellen. De patiënt wordt eerst gezien door een huisarts. Die huisarts wil verder overleg dus roept hij de medisch specialist of de spoedarts erbij. We kunnen dan direct bloedprikken of radiologisch onderzoek verrichten. Zo hoeft de patiënt niet opnieuw naar de wachtkamer en weet deze sneller wat er aan de hand is.”
Verschil met Spoedeisende Hulp
“Het spoedplein verschilt niet zoveel van de Spoedeisende Hulp zoals we die nu kennen,” legt Harold uit. “Het grootste verschil ligt tussen 21.00 uur tot 8.00 uur. Dan rijden de ambulances niet meer naar Gelre Zutphen en worden daar ook geen patiënten meer opgenomen in de kliniek (verpleegafdelingen). Als een opname na het zien van de arts toch nodig blijkt, wordt de patiënt op een veilige manier overgeplaatst naar Apeldoorn. Daar kan de patiënt direct worden opgenomen op de verpleegafdeling.”
“Goed om te weten is dat de meeste patiënten die we op de Spoedeisende Hulp zien helemaal niet opgenomen hoeven te worden. Deze patiënten hebben wel zorg nodig, maar die zorg kunnen we gewoon op het spoedplein bieden. Denk aan het hechten van een snijwond, het aanleggen van gips of het maken van een hart-longfoto wanneer iemand ademhalingsklachten heeft. Misschien blijkt uit die hart-longfoto wel dat de patiënt een grote longembolie heeft en gemonitord moet worden. Ook dat is mogelijk op het spoedplein. Voor dit soort mensen hebben we twee complete Intensive Care bedden ingericht, met bijvoorbeeld monitoren en beademingsapparatuur, waar we mensen tijdelijk kunnen opvangen.”
Breder takenpakket
Het spoedplein betekent voor Harold een uitbreiding van zijn functie. Als intensivist is hij op de Spoedeisende Hulp vooral betrokken bij de Intensive Care-zorg, maar met de komst van het spoedplein wordt zijn rol breder: “Ik zal nu ook meer gevraagd worden om bij bepaalde patiënten mee te kijken die ik eerder niet direct zou zien.” Zo’n verandering van de werkzaamheden geldt ook voor de verpleegkundigen, die een breder takenpakket zullen krijgen. “De IC-verpleegkundige moet de SEH-verpleegkundige kunnen ondersteunen in de werkzaamheden, andersom moet de SEH-verpleegkundige dat ook kunnen bij de IC-verpleegkundige. We krijgen echt één team binnen het spoedplein. Dat kenmerkt de afdeling ook, zo’n eenheid.”